22 June 2021 Current Affairs in Hindi:(हिन्दी)

🎯 22 June 2021 Current Affairs in Hindi

Current-Affairs-in-Hindi-22-June-2021
Current Affairs Today

1. किस भारतीय वन संगठन ने ‘2021 लैंड फॉर लाइफ अवार्ड‘ जीता है ?

Ans. फैमिलियल फेरेस्ट्री

2. भारत सरकार किसे भारत के WTO मिशन के निदेशक के रूप में नियुक्त करने का फैसला किया है ?

Ans. आशीष चंदोरकर

3. किस अंतर्राष्ट्रीय संगठन ने वैक्सीन अंतर्राष्ट्रीयवाद के लिए चार दिवसीय शिखर सम्मेलन का आयोजन किया है ?

Ans. प्रोग्रेसिव इंटरनेशनल

4. किस मंत्रालय ने कोविड-19 महामारी के बाद पर्यटन क्षेत्र को बढ़ावा देने के लिए 3 मसौदा रणनीतियां जारी की हैं ?

Ans. पर्यटन मंत्रालय

5. केंद्र सरकार ने किस वर्ष तक सड़क दुर्घटना में होने वाली मौतों को 50% तक कम करने का लक्ष्य रखा है ?

Ans. 2024

6. 21 जून को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?

Ans.  विश्व संगीत दिवस और अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस

7. नेशनल इंटरनेट एक्सचेंज ऑफ इंडिया ने अपना कौनसा स्थापना दिवस मनाया है ?

Ans. 18वां

8. कन्नड़ अभिनेता संचारी विजय का कितने वर्ष की उम्र में सड़क दुर्घटना में निधन हो गया है ?

Ans. 38 वर्ष

9. भारतीय महिला पहलवान विनेश फोगाट ने पोलैंड ओपन में कितने किलो वर्ग में गोल्ड मैडल जीता है ?

Ans. 53 किलो वर्ग

10. मध्यप्रदेश के निशानेबाज ने पेरु इवेंट में स्वर्ण पदक मिला है उनका क्या नाम है ?

Ans. रुबीना फ्रांसिस

22 June 2021 Current Affairs in English

1. Which Indian forest organization has won the ‘2021 Land for Life Awar

Ans. familial festivitie

2. The Government of India has decided to appoint whom as the Director of WTO Mission of Indi

Ans. Ashish Chandorka

3. Which international organization has organized a four-day summit for Vaccine Internationalis

Ans. Progressive Internationa

4. Which ministry has released 3 draft strategies to boost the tourism sector after the COVID-19 pandemi

Ans. Ministry of Touris

5. By which year the central government has set a target to reduce road accident deaths by 50

Ans. 2024

6. Which day is celebrated all over the world on 21st Jun

Ans. World Music Day and International Yoga Day

7. National Internet Exchange of India has celebrated which of its foundation da

Ans. 18th

8. At what age Kannada actor Sanchari Vijay has died in a road acciden

Ans. 38 year

9. Indian female wrestler Vinesh Phogat has won the gold medal in the Poland Open in how many kg categor

Ans. 53 kg square

10. What is the name of the shooter from Madhya Pradesh who has won gold medal in Peru even

Ans. Rubina Francist

Share it

Leave a Comment

Join Indian Army Online Form 2021-22 TOP BEAUTIFUL PLACE IN RAJASTHAN ! MUST VISIT